Å vite hva som kommer til å selge er nesten helt umulig. Jeg har forsøkt å finne et system i hvilke bilder det er etterspørsel etter ved å studere briefs stockbyråene sender ut, men har tilgode å forstå hva som egentlig er bilder å satse på. Som jeg kanskje har nevnt tidligere kan bilder jeg har minst tro på selge for de beste prisene. Å gå inn på hva det er å tjene på stockfoto får bli en annen blogpost, hovedsaken for meg er tilfredsstillelsen av å se at mine bilder selger i konkurranse med millioner av andre bilder. Så hvordan har året startet? Snusbildet selger jevnt trutt, og er nå solgt 70 ganger, 5 av disse salgene er Januar 2022, altså ikke så verst:

Snus, Snuff

Jeg laget et bilde rundt Brexit. Det er jo en stund siden, men dette bildet selges fremdeles av og til. Totalt er dette bildet solgt 8 ganger siden jeg lastet det opp:

Brexit

Tapas fra San Sebastian har også vært et bilde som selger jevnt og trutt via Getty Images. Kun et salg nå i Januar, men totalt har dette bildet solgt 8 ganger siden det ble lagt ut:

Det er en forsinkelse på nesten en måned når det gjelder Getty images. Det som blir solgt avregnes den 20’ende måneden etter, så man venter da selvfølgelig i spenning på meldingen over solget bilder. I Desember laget jeg en del nye bilder som jeg har hatt store forventninger til, og litt skuffende at ikke noen av disse bildene solgte i Januar. Det kan jo hende at det er litt treghet her, og at de kommer sterkere tilbake utover våren og forsommeren. Den store overraskelsen er nissefiguren. Igjen et bilde jeg ikke hadde noen forventninger til, men som faktisk er solgt nå i årets første måned:

Nyksund ble brukt hos Forbes sist det ble solgt. Denne gangen er det Trendtours Touristik i Tyskland som gjerne vil bruke bildet til en eller annen reklamekampanje for Norge. Hyggelig er det at dette bildet har falt i smak hos kjøperne:

Å ta bilder av at noen pusser brillene er kanskje litt merkelig, men dek kan faktisk være noen som kan ha behov for nettop et slikt bilde. At behovet er der er helt klart, bildet av at Tone (min kone) pusser brilllene sine er solg 3 ganger hos Getty Images:

Bare sånn helt til slutt skal jeg ta med bildet av et brennevinsdestilleri. Igjen så er dette veldig uforutsigbart, og det er helt umulig å finne noe system i det. Konklusjonen er at det gjelder å ha en relativt omfatende portefølje med stor spennvidde i tematikk. Dette bildet er solgt 2 ganger gjennom Getty:

Da er det bare å lene seg tilbake og vente på avregningen for Februar som kommer den 20 mars.