Av og til så kommer denne kreative «tørken», og jeg får et behov for å bevege meg litt bort fra bildemanipulasjoner. For meg så går dette i sirkler, og periodene jeg har med å lage historiefortellende manipulasjoner er ganske intense, ja faktisk så intense at i de periodene har jeg en måte ikke har fokus på noe annet. Skylappene kommer på, og jeg går inn i min helt egen verden. Dette kan nok til tider være litt slitsomt og frustrerende for Tone, altså min kone. En mann som er helt i sin egen fantasiverden, dønn fokusert på å omgjøre tankene han har i hodet til bilder.

Ikke bare bildemanipulasjoner…

Nok om det. Som nevnt har jeg behov for å bevege meg litt bort fra disse intense periodene, og rett og slett bare fotografere, som vanlige folk. Foto skal også visstnok være godt for vår psykiske helse, samtidig som man kommer seg mye ut på tur, noe som igjen er godt for vår fysiske helse, rett og slett en vinn vinn kombinasjon! Det har faktisk blitt laget et eget kursopplegg for dette, det er sikkert mange som har hørt om Kamerakuren av dr. Torkil Færø.

Når jeg sier «bare fotografere» så er kanskje dette ikke helt sant. Jeg er nok slik laget at jeg må ha noen utfordringer underveis, lage meg noen prosjekter for å ha noe konkrét å jobbe med.

50/50

For en del år siden hadde jeg et prosjekt som jeg kalte 50/50, et prosjekt hvor jeg i 50 dager kun skulle fotografere med et fast objektiv og brennvidde på 50mm. Disse 50 dagene var utrolig lærerike. Fast brennvidde gjør at man må tenke litt mer, både utsnitt, avstander etc. etc. Jeg følte også underveis at jeg ble mye mer bevist på hva jeg tok bilder av, mer bevist på detaljer, lys/skygger, og ikke minst hva bildene formidlet.

Jeg gjør det igjen! Denne gangen på en litt annen måte. De fleste som kjenner meg vet at jeg er en ihuga Fuji X entusiast, og har vært det siden jeg konverterte fra Nikon til Fuji i 2013. Det har blitt mange nye Fujikameraer underveis, og jeg klarer ikke å kvitte meg med mine pensjonerte kamerahus som jeg duller og steller med for å holde i orden. Det høres kanskje litt merkelig ut, men hvert enkelt av disse kamerahusene har på en måte sin helt egen sjel.

Kjapt tilbakeblikk

I 2013 kjøpte jeg to Fuji X kameraer, en X100s og et X-Pro1 hus. X-Pro1 har gått inn i historien som noe magisk. Det er et kamera hvor alt går tregt, men du verden for en bildekvalitet som kommer ut dette kameraet, rett og slett magisk med tanke på at dette er et 10 år gammelt kamera. Kombinasjonen X-Pro1 og XF 35 f/1.4 gir noen helt fantastiske bilder, selv med en sensor på bare 16 megapiksler. Jeg har hatt mye glede av dette kameraet, og bildene som kommer ut har en helt egen «nerve». For å være sikker på at jeg ikke skal miste denne kombinajsonen, så har jeg faktisk kjøpt et ekstra XPro-1 hus, bare sånn i tilfelle et skulle gå i stykker.

Fotografert med X100s – SOOC, 1/50,, f/4, ISO 6400

35 dager, Xpro-1 og XF 35 1,4, SOOC

Hva betyr nå dette da? Jo, jeg skal i 35 dager fotografere med mitt min XPro1/XF 35 kombinasjon. SOOC betyr at bildene ikke skal etterbehandles. Det betyr igjen at jeg må ta bildene i jpg format og bruke filmsimuleringene og instillingene jeg har tilgjengelig i kamerahuset. Det betyr igjen at om jeg skal få resultater som er bra så må jeg sørge for at alt er riktig når jeg tar bildet. Hvitbalanse og riktig eksponering må være på plass, og det eneste jeg gir meg selv lov til er å beskjære og justere horisonter.

I forhold til nyere Fuji X kameraer så har Xpro-1, som er et gammelt kamera en del begrensninger når det gjelder både fintuning av esponering, det er også færre filmsimuleringer å velge mellom. Her må jeg altså jobbe litt for å få alt riktig.

Hva har jeg tilgjengelig?

Xpro-1 har som sagt ikke så mange muligheter som de nyere kameraene, men det er mer enn nok å leke seg med. Jeg kan jobbe med 10 forskjellige filmsimuleringer, jeg kan endre innstillinger for høylys og skygger, fargemetning, skarphet og støyfjerning. I tillegg kan jeg leke meg med forskjellig innstillinger for dynamisk omfang sett i forhold til ISO jeg fotograferer på. Jeg kan også justere alle fargeområder innenfor samme hvitbalanse, kjekt.

X100s, 1/50 sek, ISO 6400

Så, nok prat 🙂 Det er vel egentlig bare å gå i gang. Bildene blir postet her på bloggen, og jeg håper du har lyst til å henge med disse 35 dagene for å se hvordan dette gamle kameraet fra 2012 klarer seg i 2021.

BILDEGALLERIET FOR Xpro1 SOOC PROSJEKT 2021 FINNER DU HER….