Med fare for å høres ut som en gammel gretten gubbe, så har jeg lyst til å ta opp dette med yrkesstolthet innenfor det man driver med, egentlig uansett hva man jobber med. I mitt yrke så gjelder jo dette i hovedsak foto.

Kameraer har blitt mye mer tilgjengelige nå enn før. For noen år siden, eller kanskje noen flere år siden (det var dette med gretten gammel gubbe igjen da), så var det ikke hvem som helst som hadde råd til å kjøpe seg et brukbart kamera. Speilrefleksen den gang var mer forbeholdt de som var genuint interesserte i foto, og la sin sjel i å finslipe teknikk, komposisjon og forståelse for selve fotofaget. I tillegg til dette var det fremkalling av film, som regel 12, 24 eller 36 bilders filmruller. Med få bilder til rådighet pr. film så ble også motivene nøye utvalgt, og kanskje litt mer planlagt. Man hadde ikke råd til å sløse bort film og penger på «tullebilder».

I dag er dette totalt annerledes. Alle har et brukbart kamera i lomma, i form av en telefon. Det tas bilder av alt mellom himmel og jord, og gjerne en 15-20 bilder av skolebrødet før dette inntas. Dette er forsåvidt helt greit. Det koster ikke noe å ta bilder lenger, og man kan dokumentere hyggelige ting man er med på, enten det er et godt måltid, hyggelig samvær, på tur etc. etc. Dette kan samles i gallerier på pc og nett, og man kan mimre om alle de gode og morsomme opplevelsene. Jeg ønsker selvfølgelig ikke å kritisere dette, dette er noe jeg også holder på med selv.

Det jeg ønsker å snakke litt om er alle de andre bildene som postes. Bildene som postes i dedikerte fotogrupper, enten det er på Facebook, Google+, Instagram e.l. De fleste som benytter slike grupper for å vise frem bildene sine er både utdannede fotografer, ikke fullt så utdannede fotografer, og til slutt den største gruppen; glade amatører. Det er mye flotte bilder å se å disse gruppene, men du verden så mye dårlig det er også. Det er her jeg føler at vi er på vei i litt feil retning.

La meg forklare, om jeg poster et bilde, så vil jeg gjerne ha en tilbakemelding. De fleste klikker bare på «Liker», eller de skriver «fint bilde»! Javel??? Tenk om bildet ikke er fint da? Tenk om det er et dårlig bilde? Så flott, alle sier jo at bildet er fint, og det er mange som liker det. I realiteten blir jeg «lurt» til å tro at det bildet jeg har tatt, og som kanskje ikke er bra i det hele tatt, er fantastisk? Hva skjer da? Jo jeg fortsetter å ta dårlige bilder på det grunnlaget at jeg får så mange likes og hyggelige kommentarer.

Det jeg er ute etter er litt mer «kjøtt på beinet». Ja, du liker bildet mitt, men kan du fortelle meg hvorfor du liker det, eller ikke liker det? Det er kun ved hjelp av konstruktiv kritikk at jeg kan bli bedre! Feilen er at de fleste ikke tør å kommentere et bilde på denne måten. Jeg ser dette hele tiden i disse gruppene. Det kan være publisert et virkelig dårlig bilde, fotografen får så mange likes og «fint bilde» tilbakemeldinger at kvaliteten kommer helt i annen rekke. En farlig utvikling, forskjellen mellom et godt og et middels, eller dårlig bilde blir etterhvert glattet ut!

Keiserens nye klær

Det er dette jeg mener! Betrakteren blir etterhvert opplært til at et dårlig bilde er bra! Alle fototekniske og komposisjonsregler brytes, dårlig dynamikk, uskarpt etc. etc. Jeg sier ikke at alle disse reglene skal følges til punkt og prikke, budskapet og det fotografiske uttrykket er selvfølgelig også svært viktig. Uansett om man er snekker, rørlegger, bilmekaniker etc, så krever faget at man følger et sett med regler. Det er lov å jukse litt, men reglene bør ikke brytes.

Mitt poeng er at det publiseres så mye bilder av heller laber kvalitet at folket etterhvert blir lært opp til at dårlig utført arbeid er greit, og i mange tilfeller veldig fint. Merk at jeg ikke snakker om «allemanssfotopostingpåsosialemedier», men om gruppen som har et semipro/pro kamera, deler bilder i fotogrupper, og kaller seg for «ettellerannet» – Foto eller Photography. Denne gruppen bør være kritiske til hva de legger ut. Som sagt, regler er til for å brytes, men det er småting som i allefall bør være på plass, så rent teknisk sett. Horisonter som heller er en av de tingene jeg ser mye av. Horisonter er rette, om man ikke har tatt bildet i fylla da ? Kanskje man også bør sjekke om det er mye kromatisk abbreasjon, dette er også noe jeg ser at det slurves mye med, og som er lett å fikse. Skal man kalle seg for .XXX….Photography eller XXX…Foto, så bør i allefall det grunnleggende og mest elemtære innen faget være på plass.

Større fonter
Vis siden i høykontrast