Hvorfor bruker jeg bloggen for å vise bildene mine?

De fleste jeg kjenner, og som fotograferer legger ofte bildene de ønsker å vise frem direkte på Facebook eller en eller annen sosial plattform. Jeg gjør dette selv av og til, men ønsker jeg at bildene mine skal vises i riktig kvalitet, ja da legges bildene her på hjemmesiden i bloggen eller et bildegalleri.

Det er dessverre slik at de fleste sosiale plattformer hvor det deles bilder, og da spesielt Facebook, har en innbygget algoritme som komprimerer bildene under opplasting. Det er ikke deg selv som bestemmer hvilken oppløsning bildene skal ha, og resultatet av dette er at kvaliteten kan noen ganger forringes så mye at bildene kan virke blurete og uskarpe. En god løsning på problemet er å gjøre det på den mååten jeg gjør det på her. Bildene lastes opp til min egen hjemmeside, jeg bestemmer oppløsning og kvalitet. Så er det bare å linke galleriet til Facebook slik at bidene sees på hjemmesiden i stedet for på facebook.

Eiendomsrett/bruksrett

En annen ting man kanskje også bør tenke på er kontrollen over egne bilder. Det dukker jo stadig opp spørsmål rundt dette. Hvem eier egentlig bildene når de er lastet opp til Facebook? Det er klart, det er du som har tatt bildene som har eiendomsretten til disse, de er dine åndsverk. Det som kanskje kan være litt mer uklart er bruksretten til bildene dine. Jeg er på lang nær noen spesialist på dette området, og vet ikke om det står noe sted med liten skrift om at Facebook, eller Instagram har bruksrett på alt opplastet materiale. Uansett, for å være på den sikre siden vil jeg gjerne ha full kontroll på bildene mine, både hvordan de skal vises, og opphav/bruksrett.

Sikkerhet

Dette med å holde orden på bildene er også mye enklere ved å bruke hjemmesiden. Bildene kan kategoriseres og tagges slik at det er enkelt å finne bildene om man skal vise frem til noen. For min egen del kjører jeg også en komplett backup av alle bilder og innhold på hele nettstedet mitt 2 ganger i uken. Bildene blir sendt over til en sikker server der oppe i skyen. Slike ting er litt mer plundrete om bildene ligger på f.eks. Facebook. Det finnes nok av eksempler på at Facebookprofiler blir hacket, og alt innholdet blir borte –for alltid. Ja, en hjemmeside med bildegallerier kan også bli hacket, men sørger man for å ha backup er ikke dette så farlig. Man sletter bare hele databasen, og starter på nytt med bildene fra backup, enkelt og sikkert.