Hvordan og hvor blir mine bilder brukt…

Det er alltid interessant å se hvor mine bilder blir brukt. Mesteparten av det som selges lisensieres via Getty Images, og av og til gjør jeg enkle bildesøk for å se hvem som har kjøpt lisenser på mine bilder, og av og til blir jeg overrasket over å se hvor de havner.

All images shot with the X-T3 & X-T20

Jeg har jo ikke noe kontroll på hvor disse bildene blir benyttet, for når de er lastet opp til Getty, så er det byrået som videre styrer lisensiering. Nå som jeg har holdt på med dette en stund, og samtidig hatt en nøye overvåking av hvilket byrå som gir best uttelling, ja da er det ikke noe tvil. Getty troner langt over Shutterstcok, AdobeStock og alle de andre. Jeg skal ikke snakke noe mer om de forskjellige byråene, det kan kanskje komme i senere bloggpost. Det jeg skulle snakke om var bruken av bildene.

For hvordan fungerer dette egntlig? Ganske enkelt på den måten at bilder jeg synes passer bra, og som kanskje kan ha en verdi i en eller annen sammeheng blir lastet opp til min Getty portefølje. Derfra er det Getty som lisensierer bruken av bildene videre. Bare for gøy gjør jeg av og til bildesøk for å se hvor mine bilder blir brukt.

Digital Nomad

Dette bildet arrangerte jeg mens vi var i Portugal. Jeg plasserte et av mine kameraer på en benk, sammen med en laptop, en harddisk og en kaffekopp. Bildet ble tatt inn i Photoshop hvor jeg la et annet bilde over skjermen på laptoppen. Et enkelt arrangert bilde som tok meg 15 minutter å arrangere. Bildet er lisensiert av Santander Consumer Bank, og pryder førstesiden på deres Spanske websider.

Eller det kan havne i en nettbutikk hvor de har brukt bildet, og selv satt inn noen egne elementer:

Blodtrykk

Siden Tone har litt plunder med blodtrykk, så har vi i flere år hatt et blodtrykksapparat. Med et par stockbilder i tankene tok jeg noen få bilder av at Tone målte blodtrykket. Dette bildet er brukt flere steder, blant annet i et Tysk legetidsskrift

Spekkhuggere

På vår tur til Nord-Norge i fjor sommer dro vi på en hvalsafari fra Andøya. Jeg var ganske heldig med en del bilder av spekkhuggere, og de beste bildene ble lastet opp til Getty Images. Disse bildene er også solgt flere ganger, og blant annet brukt i media, her fra en Tsjekkisk avis:

Nyksund og Forbes

At Forbes i det hele tatt skriver om et lite fiskevær i Vesterålen er jo ganske spesielt, men det har de altså gjort. Vi var der i sommer, og jeg fikk sikret meg noen fine bilder av dette ganske spesielle stedet. Forbes likte tydligvis bildene jeg hadde tatt, og kjøpte lisenser for bruk:

Bilder til alle formål

Jeg har alltid dette med stockbilder i hodet når jeg er ute med kameraet. Det kan alltid dukke opp et motiv som kan være av stor interesse for andre. Gjennom å legge bildene ut for lisensiering gjennom Getty så får jeg vist frem porteføljen min til næringslivskunder over hele verden. Å se bildene dukke opp i reklamekampanjer, på websider, reisemagasiner etc. er også ganske tilfredsstillende.

Ha en flott helg 🙂