Fremdeles forelsket i min Fuji xPro1

Jeg kjøpte mitt første Fuji X kamera i 2013, en x100s som var tiltenkt å ha som et backupkamera til mitt dengang Nikon D3s. x100s’en ble med på en fototur til Skagen i Danmark, og jeg endte opp med å ta 95% av bildene fra denne turen med dette lille kameraet. Jeg var veldig imponert overt bildekvaliteten, og det ble starten på mitt forhold til Fuji X kameraer.

Alle bilder tatt Fuji xPro1

Så snart jeg var tilbake i Norge bestemte jeg meg for å gjøre et bytte fra Nikon til Fuji. Alt jeg hadde av Nikonutstyr ble solg, og jeg kjøpte meg en xPro1 med tre objektiver. Helt i starten angret jeg, xPro1  kameraet var som en dinosaur. Autofokusen var vannvittig treg, batterikapasiteten var dårlig… ja, hele kameraet var egentlig kjempetregt. Det positive var at kameraet så kult ut, og det leverte en bildekvalitet som jeg ikke hadde sett maken til. En annen positiv ting var at Fujifilm foret oss med nye firmwareoppdateringer hele tiden, så kameraet ble eterhvert ganske greit å jobbe med

Firmwareoppdateringene fra Fuji stoppet for noen år siden etterhvert som nyere modeller kom på markedet, og sammenlignet med nye Fuji X kameraer er xPro1 fremdeles veldig treg. For meg så er ikke dette så veldig viktig, mesteparten av det jeg tar bilde av krever ikke superrask atofokus. Jeg har god tid, og bruker stort sett dette kameraet til private prosjekter, og da gjerne sammen med det legendariske XF35, 1.4 objektivet

For noen år siden gikk jeg til innkjøp av en ekstra xPro1. Dette kameraet er så spesielt at jeg ikke ville risikere å være uten dersom et skulle gå i stykker. I hovedsak bruker jeg disse kameraene til mine private prosjekter, og 16 megapixelsensoren er som regel stor nok i massevis for det meste.

Så, er xPro1 fremdeles eg bra kamera i 2021/22? Ja, så absolutt! Kan man leve med litt treg autofokus, eller finne en egen metode for fokus, så er dette fremdeles et fantastisk kamera. Bildekvaliteten er helt i sin egen klasse, men man må huske å ha med seg et par ekstra batterier.