Boligfotografering, er det vanskelig?

Jeg har jobbet med det meste innenfor fotofaget. Med såpass mange år på baken har jeg vært med helt fra vi jobbet analogt med film og mørkerom, til i dag hvor alt foregår digitalt. Med hånden på hjertet så kan jeg si at boligfotografering og eiendomsfotografering er det mest utfordrende og vanskelige jeg har jobbet med, og det er nettopp det som gjør det både gøyalt og interessant.

Boligfotograf - Er boligfotografering og eiendomsfotografering vanskelig?

Fotografen er meglerens representant

Når man jobber med boligfoto og eiendomsfoto må man være klar over at man også er meglerens representant, hele veien frem til det ferdige resultatet. Positiv holdning og innstilling er en viktig egenskap man må ha, og dette må kombineres med den fotografiske kvaliteten. Det kommunikive er også svært viktig i denne jobben. Fordelen av å være lokal boligfotograf og eiendomsfotograf i Larvik og Sandefjord gjør det kommunikive en del enklere, noe jeg har skrevet litt om i artikkelen her.

Det faglige

Det er mange elementer å ta hensyn til når man fotograferer eiendom og bolig. Lys, skygger, linjer, perspektiv, og ikke minst brennvidder. Bolig og eiendomsfoto er ofte synonymt med vidvinkel, men dette må brukes med omhu og forsiktighet. Det er litt kjedelig om en stressless ser ut som en treseters sofa. Man må finne riktig plassering som gjør at man kan bruke brennvidder som gjør bildet troverdig. Det er bedre at potensielle kjøpere som kommer på visning synes det ser større ut i virkeligheten enn det gjør på bildene.

Boligportrett

Boligportrett, hva er nå det? Jeg har jobbet mye med portrettfoto, og jeg betrakter hver eneste bolig jeg skal fotografere som en person, og ikke et objekt! Hvordan kan jeg få fremhevet de beste sidene ved nettopp denne boligen? Igjen så er vi inne på det kommunikive. Dialogen mellom selger og fotograf. Det er selger som kjenner til de positive sidene ved boligen, og det som bør fremheves. Så er det fotografens jobb å gjøre dette på en slik måte at både selger og megler blir fornøyd. Positurer og fremtoning blir byttet ut med vinkler og perspektiver, rett og slett gjøre boligen vakker og attraktiv!

Drone og nærområdet

Når boligen er fotografert både innvendig og utvendig starter planleggingen av dronebildene. Her går det også på vinkler og oversikt. Hvordan kan jeg få med både boligen og viktige ting i nærmiljøet i et og samme bilde. Her ligger det også en del planlegging bak hver eneste droneflyvning. Høyder, vinkler og perspektiver. Bakkebildene av viktige ting i nærområdet er også av stor betydning. Hvor langt er det til butikken, skolen, barnehagen, turområder etc. Alt dette må dokumenteres på en måte som får potensielle kjøpere til å stoppe opp for å ta en nærmere titt på prospektet.

Markedsføring av en bolig handler om det visuelle. Det første møtet potensielle får med eiendommen er gjennom bildene. To sekunder er det som skal til for å overbevise seeren om stoppe opp for å ta en nærmere titt. Bildene er derfor avgjørende for at en potensiell kjøper ser gjennom prospektet!

Så for å svare på mitt eget spørsmål, ja, eiendomsfotografering og boligfotografering er vanskelig. Mange tror at denne typen fotografering er nærmest en slags “samlebåndsfotografering”, men lenger unna sannheten kommer man ikke. Men igjen, det er nettopp det som gjør det hele morsomt og interessant!