+ 47 988 40242 post@finn-b.no
0 elementer

Adobe har vært min faste følgesvenn så lenge jeg kan huske, først Photoshop, og så dukket plutselig Lightroom opp. Jeg tok varmt imot Lightroom, og har vært en trofast bruker helt siden Adobe la ut sin første versjon i 2007. Jeg har lært meg og fått forståelse for hvordan oppbyggingen av disse programmene fungerer, altså både Photoshop og Lightroom, og begge programmene har gitt meg mye glede, og en god porsjon frustrasjon.

Photoshop er det programmet jeg har sverget til i jobben som fotograf, og det av den enkle grunn at jeg har jobbet hovedsaklig med bildemontasjer og manipulasjoner. Det har også gitt meg muligheten til å reise rundt til fotoklubber for å holde kurs i Photoshop og Lightroom, og hvordan disse kan kombineres. Men, nå er mitt lange ekteskap med Adobe sine produkter over.

Farvel til adobe og velkommen til affinity

Hele Adobe CC er slettet fra min Mac.

Det var veldig rart, trykke på knappene som avinstallerer Photoshop, Lightroom, Indesign og resten av de Adobeprogrammene som lå på harddisken. Det endelige støtet ble å avinstallere Creative Cloud og logge meg på Adobe sine websider for å trykke «Cancel subscription». Mitt abonnement har totalt kostet ca 40.000 kroner siden jeg tegnet mitt CC abonnement når dette ble lansert. Ikke det at det er noen krise i seg selv, men med Adobe eier du ikke programmene selv, du bare leier. Programmene har også blitt værre og værre med tanke på hvor mye resurser de trekker, Adobe har blitt så store at de ikke engang gidder å svare på henvendelser rundt bugs som vi brukerne oppdager. Jeg begynte rett og slett å få nok av hele Adobe.

I’m in love….

For et godt år siden kjøpte jeg Affinity Photo, og har lekt meg litt med funksjonene der. Selve grensesnittet er veldig likt Photoshop, og det har ikke tatt lange tiden å bli veldig komfortabel med dette programmet. Det har en del kjekke funksjoner jeg ikke finner i Photoshop, det er raskt og oversiktlig. For meg som jobber i hovedsak med bildemontasjer har jeg ikke funnet noe som mangler i forhold til Photoshop. Som med programmer flest så må man lære seg hvordan man bruker de forskjellige funksjonene, og selvfølgelig hvor man finner disse. Mine siste designjobber er utført kun i Affinity, og jeg er forelsket!

Affinity Designer og Affinity Publisher (tilsvarende Adobe Illustrator og Adobe Indesign) er også programmer jeg bruker hele tiden. Igjen så har Affinity laget et genialt grensesnitt hvor man kan veksle mellom de tre programmene innenfor samme vinduet. Det er kun vektøypalettene som endrer seg, og man slipper å veksle mellom forskjellig vinduer og programmer. Akkurat nå jobber jeg med syv bokomslag for et forlag, og det naturlige hadde da vært å jobbe i Adobe Indesign, gjøre vektorgrafikk i Adobe Illustrator, og alt fotoarbeidet i Adobe Photoshop. Affinity har alle disse tre programmene innenfor samme vinduet, og det er kun grensesnittet som endrer seg. Man kan da veksle enkelt mellom de tre. Helt genialt!

Affinity Photo og Affinity Designer har nå fått støtte for å kunne lese smart objects fra Adobe Photoshop. Affinity har denne funksjonalitet innebygget, og alle lag er automatisk smart objects. I Photoshop må dette defineres pr. lag. Affinity konverter nå PSD filer, og det betyr at alt det jeg har laget tidligere i Photoshop enkelt kan åpnes uten at noe endres.

Erstatning for Lightroom

Ja, Lightroom har vært en viktig del av arbeidsflyten min. For en tid tilbake skrev jeg om overgangen til Capture 1, et bytte jeg er veldig godt fornøyd med. C1 har en del funksjoner som Lightroom ikke har, og som jeg har satt mer og mer pris på å kunne bruke. Katalogoppsett osv. er nærmest identisk, og jeg har samme gode oversikten over alle mine bilder. På slutten av 2020 kom også Camera Bits med en Photmechanic Plus, en oppgradering hvor man også kan opprette kataloger. Denne kombinasjonen dunker Lightroom ned i støvlene, iallefall for meg 🙂

Fullversjoner for iPad

Dere som har fulgt sidene mine en stund har kanskje fått med dere at jeg bruker mye iPad til bilderedigering. Jeg er mye på farten, og en iPad Pro er mye enklere å ta med seg enn laptop. Det er mange fordeler med iPaden. Adobe fikk endelig for en tid tilbake lansert Photoshop for iPad. Det kunne de egentlig bare spart seg! For den som har brukt Photoshop på datamaskinen en stund, ja da blir iPad versjonen et «lekeprogram», og kan ikke brukes til profesjonelle oppgaver.

Affinity Photo og Affinity Designer er begge laget i fullversjon for iPad, og det jobbes med å lansere Affinity Publisher. iPadversjonene har akkurat samme funksjonaliteten som PC versjonen. Det betyr at jeg kan jobbe på tvers av disse platformene uten begrensninger i forhold funksjonalitet.

Programmene er mine

Jupp, nå eier jeg programmene selv. Ikke noe CC abonnement, og til en brøkdel av prisene hos Adobe.Hver modul koster kr. 549,-, og så er det jo opp til hver og en hvilke moduler man trenger. Er det kun Affinity Photo, som tilsvarer Photoshop du trenger, ja da koster hele sullamitten kr. 549,-. Da er den din for evige og alltid, og med alle oppdateringer som lanseres. Affinity og C1, jeg er forelsket, og det er virkelig gøy å jobbe med disse programmene!