+ 47 988 40242 post@finn-b.no
0 elementer

Camera Bits har lansert Photomechanic Plus med database og filterfunksjoner. Endelig har vi som bruker dette fantastiske programmet fått den funksjonaliteten som har vært etterspurt i lang tid. Jeg kjøpte versjon 4.6.9 av dette programmet helt tilbake i 2007, og det har alltid vært mitt favorittprogram for import, sortering, IPTC osv. Programmet gjør en strålende jobb, og nå har det blitt enda bedre.

Hva er Photomechanic?

Photomechanic er en lynrask profesjonell mediabrowser beregnet for å se, importere bilder og video, legge til IPTC data, eksportere osv. Det er rett og slett et produktivitetsverktøy som gjør hele jobben rundt bildeimport til en lek. Det som gjør PM så anvendelig er hurtigheten. Uansett hvor stort bildet, eller bildene er, så trengs det ingen lasting av bildet før det vises, det betyr at man kan bla lynraskt gjennom et stort antall bilder på veldig kort tid. Man kan sjekke skarphet, kvalitet etc. før bildene importeres til PC’en, og man kan legge på IPTC data fra egne maler underveis. Rett og slett et fantastisk verktøy for oss som tar mye bilder. Bare sånn for for å nevne det, PM er ikke et redigeringsverktøy, men en superavansert mediabrowser.

Nå med databasefunksjon!

Dette har vi som har brukt programmet ventet på lenge. Endelig har denne funksjonen kommet til PM, og det er et hav av muligheter for funksjoner og filtrering. Og det beste av alt, det er fremdeles like raskt. Programmet kan håndtere mange hundre tusen bilder, og alt går like kjapt. Mine egne Rawfiler som variere mellom 50 – 65 Mb pr. bilde lastes på et tiendedels sekund, og jeg kan tagge, fargekode, sortere etter hvilket kamera jeg har brukt, objektiv, osv. osv. Mange av elementene i filterfunskjonen kan også kobles sammen, man kan f. eks. ønske å se bilder man har en grønn fargekode på, har lagt til 2 stjerner, tatt med spesifikt kamera og objektiv, dato, sted etc. etc. Det er nesten ingen grenser for hvor funksjonelt dette er, og alt skjer lynraskt. Det kan opprettes så mange databaser man ønsker, og disse kan kobles helt eller delvis sammen. Det betyr at man får skikkelig orden på bildearkivet.

Skrive IPTC direkte til Raw

Dette er en funksjon som er fantastisk. Man kan velge å skrive all IPTC data direkte til bildefilene. Noen mener det er bedre å skrive denne dataen til en xml sidefil, men for egen del synes jeg det er utrolig praktisk å kunne legge dette direkte på filen. I Photomechanic kan man velge.

Sammenligner man filterfunksjonene og hastigheten med f. eks. Lightroom, Bridge eller Capture 1, så henger disse programmene milevis etter.

Hvordan bruker jeg Photomechanic

Programmet har vært en viktig del av min arbeidsflyt helt siden 2007. Etter en dag ute med kameraet så skal jo alle bildene inn i et eller annet redigeringsprogram for videre arbeid. Først henter jeg inn alle bildene i PM. Jeg leser direkte fra minnekortet, markerer, tagger, legger på IPTC data etc. før jeg importerer bildene. Dette gir meg en veldig god oversikt, og sparer meg for jobb senere med sortering og sletting av bilder som ikke er bra nok. Når dette er gjort importerer jeg bildene til en egen «edit» mappe. Denne mappen sender jeg så videre til Capture 1 hvor bildene redigeres. Denne arbeidsflyten er rask og effektiv, og gir meg en utrolig god oversikt og orden. Har du ikke testet ut PM, så anbefaler jeg deg å prøve. Det er mulig å laste ned en gratis testversjon fra sidene til Camera Bits